Der Weltkrieg 1914. 18 Karten aus Debes Neuem Handatlas

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Der Weltkrieg 1914
Uitgever: Wagner & Debes, Leipzig
Jaar: 1914

Titel (voorkant band): Der Weltkrieg  1914
18 Karten aus Debes Neuem Handatlas  4. Auflage
Leipzig  H. Wagner & E. Debes
Vertaling:
De Wereldoorlog  1914
18 kaarten uit Debes' Neuer Handatlas  4e druk
Leipzig  H. Wagner & E. Debes

Band

De atlas heeft een band van buigzaam karton beplakt met geel linnen; de afmetingen zijn  44 × 29 cm (H × B).  Op de voorkant staan de titel van de atlas en de Duitse keizerlijke adelaar binnen een rechthoekig kader. De achterkant en de rug bevatten geen tekst of ornamenten. Op het schutblad voorin staat de inhoudsopgave.

Inhoud

De atlas bevat 20 kaarten op 18 kaartbladen. Er is geen titelpagina en geen register. De kaarten geven de gebieden weer waar de wereldoorlog zich op dat moment afspeelde: Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Rusland, Balkan­schier­eiland, Azië, Afrika en Australië. De kaarten zijn meestal linksonder gedateerd. Daaruit blijkt dat ze gemaakt zijn in de jaren 1911-1913. De data zijn dezelfde als die van de overeenkomstige kaarten in Debes' Handatlas (uitgave 1914).

Op de achterkanten – of buitenkanten – van de kaarten staan de naam van de kaart en de bijkaarten, de schaal en de namen van de cartografen. Bijna altijd wordt ook de gebruikte kaartprojectie vermeld.

De kaarten zijn vervaardigd in kleurenlithografie. De kleuring van de geografische kaarten is doorgaans staatkundig (randkleur met bies); de zeeën hebben een dieptekleuring met dieptelijnen, de bergen zijn aangegeven met bruine arcering.

In de bovenmarge staat in het midden de naam van de kaart; links staat meestal de naam van de oorspronkelijke atlas 'E. Debes' Neuer Handatlas', rechts het bladnummer. In de benedenmarge staat in het midden de naam van de uitgever; links staan vaak de namen van de cartografen en rechts die van de graveurs. De overige informatie staat binnen het kaartkader, zoals de schaal en de graveerdatum.Der Weltkrieg 1914. 18 Karten aus Debes Neuem Handatlas© M. Witkam, 2015

valid HTML    valid CSS