Velhagen & Klasings Kleiner Geschichtsatlas, 6e druk (1913)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Velhagen & Klasings Kleiner Geschichtsatlas
Uitgever: Velhagen & Klasings, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1913 (6e druk)

Titelpagina: Velhagen & Klasings Kleiner Geschichtsatlas
bearbeitet und herausgegeben von F.W. Putzger.
Sechste durchgesehene und verbesserte Auflage. Neue Ausgabe.
Bielefeld und Leipzig  Verlag von Velhagen & Klasing  1913.
Vertaling:
Velhagen & Klasings beknopte historische atlas
bewerkt door F.W. Putzger.
Zesde herziene en verbeterde druk. Nieuwe uitgave.
Bielefeld en Leipzig  Uitgeverij Velhagen & Klasing  1913.

Band

De atlas heeft een kartonnen band met linnen rug; de afmetingen zijn  28,5 × 22,5 cm (H × B).  Op de voorkant staan de titelgegevens binnen een Jugendstil-kader. De achterkant is leeg. Aan de binnenkant van de band is er voorin een Jugendstil-schutblad met op de achterkant een advertentie voor "F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas". Achterin staan advertenties voor enkele leerboeken voor geschiedenis.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina en een bladzijde met het voorwoord en de inhoudsopgave. Daarna komen 18 bladzijden met kaarten. De meeste daarvan beslaan één bladzijde, maar er zijn twee kaarten op ieder twee bladzijden. Er is geen register.

De eerste 7 bladzijden bevatten kaarten van de wereld in de Oudheid. Op de overige 11 bladzijden staan kaarten over de Middeleeuwen (3) en de Nieuwe Tijd (8). De kaartbladzijden bevatten in het algemeen een hoofdkaart en enkele bijkaarten. Zie voor de details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De kaarten zijn duidelijk bedoeld voor gebruik bij de beginfase van het geschiedenisonderwijs. In tegenstelling tot die in de "Historischer Schul-Atlas" zijn ze tamelijk leeg, met weinig namen en details. Het formaat van de bladzijden is ook iets groter. De kaarten maken daardoor een heel heldere indruk.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk. Er is vlakkleur of randkleur gebruikt om de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart. De verdere gegevens staan binnen het kaartkader.

Vergelijking met de 5e druk

Vergeleken met de 5e druk zijn er enkele wijzigingen. In de titelpagina wordt niet langer het gebruik van de atlas in "gehobene Volksschulen" vermeld. In het voorwoord wordt de atlas ook aanbevolen voor andere schooltypen.

Ook op enkele kaarten zijn wijzigingen aangebracht.

Alle details zijn te zien op de aparte pagina met plaatjes van beide edities ter vergelijking naast elkaar.



Velhagen & Klasings Kleiner Geschichtsatlas, 6th edition (1913)



© M. Witkam, 2015

valid HTML    valid CSS