Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe, 60e druk (1942)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe
Uitgever: Velhagen & Klasing, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1942 (60e druk)

Titelpagina: F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas
Große Ausgabe
60. Auflage
Bearbeitet und herausgegeben von Max Pehle†, Hans Silberborth, Martin Iskraut und Rudolf Ströbel
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig
Verlag von Velhagen & Klasing  Bielefeld und Leipzig  1942

achterkant:
Schutzformel für die Vereinigten Staaten von Amerika:
Copyright by Velhagen & Klasing
Druck von Velhagen & Klasing in Bielefeld

Vertaling:
F.W. Putzgers Historische Schoolatlas
Grote uitgave
60e druk
Bewerkt door Max Pehle†, Hans Silberborth, Martin Iskraut en Rudolf Ströbel
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig
Uitgeverij Velhagen & Klasing  Bielefeld en Leipzig  1942

Band

De atlas heeft een bruine kartonnen band met een linnen rug; de afmetingen zijn  26 × 17,5 cm (H × B).  Op de voorkant staan de titel, de namen van de redacteuren en de naam van de uitgever. Op het schutblad voorin staat het voorwoord. De kaarten zijn gevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina met op de achterkant de vermelding van het auteursrecht van de uitgever en de naam van de drukkerij. Daarna komen 4 bladzijden met de inhoudsopgave in volgorde van de kaarten, en 6 bladzijden met een 'systematische' inhoudsopgave, waarin de kaarten naar thema zijn geordend.

Het kaartendeel bevat 160 bladzijden. Het begint met 4 bladzijden over het Duitse beeld van de geschiedenis, IJstijden en Paleolithicum, Noords-indogermaanse boerenvolkeren, Verspreiding van de Germanen in Midden-Europa. Vervolgens zijn er 41 bladzijden kaarten van de Oudheid. Daarna komen 33 bladzijden voor de Middeleeuwen, 57 voor de Nieuwe Tijd en 25 over Duitsland en de Duitsers.

De kaarten beslaan een of twee bladzijden. De meeste kaarten hebben enkele bijkaarten. Zie voor alle details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal. Sommige kaartbladen zijn zo ingebonden dat ze met twee tegelijk uit te vouwen zijn waardoor een kaart van 4 bladzijden ontstaat. Enkele andere kaartbladen zijn ook uit te vouwen om het verband met een naastgelegen kaart te kunnen laten zien.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk. Er is gebruik gemaakt van vlakkleur en randkleur om – meestal – de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart. Op alle kaarten staat, meestal rechtsonder, in kleine grijze letters de code PAk. Op vijf kaarten (1, 2, 3, 4, 45) is linksonder de naam van de auteur Dr. Ströbel vermeld, op een kaart (140) die van Martin Iskraut.

Vergelijking met eerdere uitgaven

De inhoud van de 60e druk is identiek aan die van de 59e druk. Vergeleken met de 54e druk zijn er twee kaarten vervangen door andere.

Enkele kleinere verschillen met de 54e druk.

Alle details zijn te vinden op de pagina waarop de betreffende kaarten naast elkaar zijn afgebeeld.Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe, 60th edition (1942)© M. Witkam, 2014

valid HTML    valid CSS