Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe, 51e druk (1934)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe
Uitgever: Velhagen & Klasing, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1934 (51e druk)

Titelpagina: F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas
Große Ausgabe
51. Auflage
Bearbeitet und herausgegeben von Max Pehle, Hans Silberborth und Martin Iskraut
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig
Verlag von Velhagen & Klasing  Bielefeld und Leipzig  1934

achterkant:
Schutzformel für die Vereinigten Staaten von Amerika:
Copyright by Velhagen & Klasing

Vertaling:
F.W. Putzgers Historische Schoolatlas
Grote uitgave
51e druk
Bewerkt door Max Pehle, Hans Silberborth en Martin Iskraut
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig
Uitgeverij Velhagen & Klasing  Bielefeld en Leipzig  1934

Band

De atlas heeft een band van bruin 'calico' (gedrukt katoen) met een linnen rug, met afmetingen  17,5 × 26 cm (B × H).  Op de voorkant staan de titel, de namen van de redacteuren en de naam van de uitgever. De kaarten zijn gevouwen ingebonden.

Op het schutblad voorin staat het voorwoord. Achterin staan advertenties voor een andere historische uitgave en een overzicht van de historische wandkaarten van Alfred Baldamus, een eerdere redacteur van de atlas.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina met op de achterkant de vermelding van het auteursrecht van de uitgever. Daarna komen 4 bladzijden met de inhoudsopgave in volgorde van de kaarten, en 6 bladzijden met een 'systematische' inhoudsopgave, waarin de kaarten naar thema zijn geordend.

Het kaartendeel bevat 160 bladzijden. Het begint met 45 bladzijden kaarten van de Oudheid. Daarna komen 33 bladzijden voor de Middeleeuwen, 57 voor de Nieuwe Tijd en 25 over Duitsland en de Duitsers.

De kaarten beslaan een of twee bladzijden. De meeste kaarten hebben enkele bijkaarten. Zie voor alle details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal. Sommige kaartbladen zijn zo ingebonden dat ze met twee tegelijk uit te vouwen zijn waardoor een kaart van 4 bladzijden ontstaat. Enkele andere kaartbladen zijn ook uit te vouwen om het verband met een naastgelegen kaart te kunnen laten zien.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk. Er is gebruik gemaakt van vlakkleur en randkleur om – meestal – de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart. Rechtsonder staat in kleine grijze letters de code PAb.

Vergelijking met de 50e druk

Vergeleken met de eerdere edities was de 50e druk al helemaal herzien. Maar ook deze 51e druk is weer grondig bijgewerkt, in de geest van het nieuwe bewind in Duitsland. Het voorwoord is daar meteen al duidelijk over. De tekst op de band en de tekstpagina's is nu opgemaakt in het Fraktur-lettertype.

Het aantal kaartbladzijden is met 160 gelijk gebleven. Er zijn een aantal nieuwe kaarten, vooral over Germanen en Duitsers, over de gevolgen van de wereldoorlog, en over de resultaten van de verkiezingen in Duitsland in 1933. Andere kaarten zijn vervallen, zoals die over de staatsinrichting van van het Duitse Rijk en de kaarten van grote steden in Europa. Sommige kaarten zijn verkleind van twee bladzijden tot een, zoals die van het Rijk van Alexander de Grote en van de ontwikkeling van het Romeinse Rijk.

Verder zijn er talrijke kleinere wijzigingen, bijvoorbeeld in de volgorde van de kaarten en de plaatsing van de bijkaarten. Uit kleine details blijkt soms een poging om de geschiedenis te 'herschrijven', zoals op kaart 51 (Volkeren in Midden-Europa rond 900) waar de invloed van de Germaanse volkeren zich heeft uitgebreid tot het hele oosten van het Duitsland van 1900 – in de 50e druk werden die gebieden nog uitsluitend bewoond door Slavische volkeren.

Alle gegevens zijn te vinden in de vergelijkende tabel en op de pagina met plaatjes van beide uitgaven ter vergelijking naast elkaar.Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe, 51st edition (1934)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS