Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe, 44e druk (1923)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe
Uitgever: Velhagen & Klasing, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1923 (44e druk)

Titelpagina: F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas
Große Ausgabe
Vierundvierzigste vermehrte und verbesserte Auflage
Bearbeitet und herausgegeben von Alfred Baldamus, Ernst Schwabe und Julius Koch
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig
Bielefeld und Leipzig  Verlag von Velhagen & Klasing  1923

achterkant:
Schutzformel für die Vereinigten Staaten von Amerika:
Copyright by Velhagen & Klasing 1923

Vertaling:
F.W. Putzgers Historische Schoolatlas
Grote uitgave
Vierenveertigste uitgebreide en verbeterde druk
Bewerkt door Alfred Baldamus, Ernst Schwabe en Julius Koch.
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig
Bielefeld en Leipzig  Uitgeverij Velhagen & Klasing  1923

Band

De atlas heeft een band van bruin 'calico' (gedrukt katoen) met een linnen rug. De afmetingen zijn  17,5 × 26 cm (B × H).  Op de voorkant staan binnen een rechthoekig kader de titel, de namen van de auteurs en verder logo en naam van de uitgever. De kaarten zijn gevouwen ingebonden.

Op het schutblad voorin staat het voorwoord. Achterin staan advertenties voor enkele andere historische uitgaven, onder andere de al in 1886 verschenen Historische Handatlas van Droysen, en een overzicht van de historische wandkaarten van Alfred Baldamus.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina met op de achterkant de vermelding van het auteursrecht van de uitgever. Daarna komen 6 bladzijden met de inhoudsdopgave in volgorde van de kaarten, en 7 bladzijden met een 'systematische' inhoudsopgave, waarin de kaarten naar thema zijn geordend.

Daarna komt het kaartendeel met 168 bladzijden, waaronder 6 blanco. De kaarten daarin beslaan een of twee bladzijden. De meeste kaarten hebben enkele bijkaarten. Zie voor alle details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal. Sommige kaartbladen zijn zo ingebonden dat ze met twee tegelijk uit te vouwen zijn waardoor een kaart van 4 bladzijden ontstaat.

Het kaartendeel bestaat uit drie afdelingen.

  1. Geschiedenis van Europa en het Middellandse Zeegebied (Zur Geschichte des mittelmeerischen Kulturkreises) met 125 bladzijden.
  2. Geschiedenis van de andere werelddelen (Ausbreitung des mittelmeerischen Kulturkreises über die Erde) met 19 bladzijden.
  3. Geschiedenis van Duitsland (Zur Geschichte der deutschen Länder) met 18 bladzijden (en 6 blanco).

De eerste afdeling is onderverdeeld in Oudheid (48 bladzijden), Middeleeuwen (30) en Nieuwe Tijd (47).

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk. Er is gebruik gemaakt van vlakkleur en randkleur om de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart.

Vergelijking met de 43e druk

Vergeleken met de 43e druk is de atlas volledig herzien. Van buiten is dat al goed zichtbaar: de Jugendstil-band, gebruikt vanaf de 25e (1902) tot en met de 43e druk (1922) is vervangen door veel 'zakelijker' band.

Ook aan de inhoud is het nodige veranderd. De nummering van de kaarten was oorspronkelijk per kaartblad van twee bladzijden, met de extra nummers zoals 10a en 10b voor de achterkanten. Nu zijn de bladzijden doorlopend genummerd. Ook de volgorde van de kaarten en de ordening van bijkaarten is gewijzigd, met de kaarten van Duitsland aan het einde.

Verder zijn er 20 bladzijden met nieuwe kaarten toegevoegd, zoals

Er zijn ook enkele kaarten vervallen, vooral plattegronden van veldslagen.

Alle details zijn te vinden in de vergelijkende tabel. Er is ook een pagina met plaatjes van beide uitgaven ter vergelijking naast elkaar.Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe, 44th edition (1923)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS