Putzgers Historischer Schul-Atlas, 41e druk (1918)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Putzgers Historischer Schul-Atlas
Uitgever: Velhagen & Klasing, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1918 (41e druk)

Titelpagina: F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas
zur Alten, Mittleren und Neuen Geschichte
in 324 Haupt- und Nebenkarten.
Bearbeitet und herausgegeben von Alfred Baldamus, Ernst Schwabe und Julius Koch.
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig.
Einundvierzigste Auflage.
Bielefeld und Leipzig  Verlag von Velhagen & Klasing  1918.

achterkant:
Kartendruck von Körner & Sohn in Leipzig.
Textdruck von Günther, Kirstein & Wendler in Leipzig.

Vertaling:
F.W. Putzgers Historische Schoolatlas
voor de geschiedenis van de Oudheid, de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd
in 324 hoofd- en bijkaarten.
Bewerkt door Alfred Baldamus, Ernst Schwabe en Julius Koch.
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig.
Eenenveertigste druk.
Bielefeld en Leipzig  Uitgeverij Velhagen & Klasing  1918.

Band

De atlas heeft een band van bruin 'calico' (gedrukt katoen) met een rode linnen rug. De afmetingen zijn  17,5 × 26 cm (B × H).  Op de voorkant staan de titel, de namen van de auteurs, de naam van de uitgever en een censuuraanduiding (Z VII), alles binnen een Jugendstil-kader. De kaarten zijn gevouwen ingebonden.

Op het schutblad voorin staan advertenties voor enkele andere historische uitgaven, onder andere Droysens Historischer Handatlas. Achterin staan enkele recensies van de atlas en een overzicht van de historische wandkaarten van Alfred Baldamus.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina met op de achterkant de namen van de drukkerij van het kaartendeel (Körner & Sohn, Leipzig) en van het tekstdeel (Günther, Kirstein & Wendler, Leipzig). Daarna komen vier bladzijden met de inhoudsopgave, twee bladzijden met het voorwoord, en tien bladzijden met toelichting bij de kaarten.

Het kaartendeel begint met 40 kaartbladen genummerd 1-40, waarbij vaak ook de buitenkanten van de kaartbladen zijn gebruikt. Zo staat bijvoorbeeld op de 'voorkant' van blad 4 de kaart 4a, en op de 'achterkant' kaart 4b. Daarna komen 18 bladzijden met kaarten, genummerd 41-58. De kaartbladen bevatten een of meer hoofdkaarten en meestal veel bijkaarten. Volgens de titelpagina zijn er in totaal 324 hoofd- en bijkaarten. Zie voor alle details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De bladen 1-12 bevatten kaarten over de Oudheid. Op de bladen 13-40 staan kaarten over de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd, met ook kaarten van enkele delen van Duitsland. De bladzijden 41-58 bevatten kaarten over de wereldoorlog, naar de stand van december 1917 (volgens het voorwoord). Sommige bladen zijn zo ingebonden dat ze met twee tegelijk uit te vouwen zijn waardoor een 'dubbel' kaartblad ontstaat.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk. Hierdoor was kleurendruk vrij eenvoudig te realiseren en kon in grote oplagen worden gedrukt. Er is gebruik gemaakt van vlakkleur en randkleur om de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart. In de benedenmarge van de kaarten 41-58 staat ook  © V. & K. (= Velhagen & Klasing) en "Abgeschlossen Ende Dez. 1917" (afgesloten eind december 1917), in overeenstemming met het voorwoord.

Vergelijking met de vooroorlogse uitgaven

In vergelijking met de vooroorlogse uitgaven, hier in het bijzonder de 36e druk uit 1913, zijn de kaarten 1-40 bijna identiek. Alleen op blad 40 is een bijkaart "Panama-Kanal 1905(1881)-1914" toegevoegd. Het belangrijkste verschil is de toevoeging van de kaarten 41-58 over de wereldoorlog. Oorspronkelijk waren in de uitgaven vanaf 1914 kaartbladen 41, 41a, 41b en 42, 42a, 42b toegevoegd, maar die zijn hier vervangen door 18 nieuwe kaarten (zie het voorwoord).Putzgers Historischer Schul-Atlas, 41st edition (1918)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS