Andree-Putzger's Gymnasial- und Realschul-Atlas, 1e druk (1879)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Andree-Putzger's Gymnasial- und Realschul-Atlas
Uitgever: Velhagen & Klasing
Jaar: 1879 (1e druk)

Titelpagina: Andree-Putzgers Gymnasial- und Realschul-Atlas in 48 Karten
Auch zum Gebrauch in anderen höheren Lehranstalten.
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig.
Inhalt: ...
[V&K vignette]
Bielefeld und Leipzig.  Verlag von Velhagen & Klasing.  1879.
Vertaling:
Andree-Putzger's Atlas voor Gymnasium en Atheneum in 48 kaarten
Ook te gebruiken op andere middelbare scholen.
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig.
Inhoud: ...
[V&K vignet]
Bielefeld en Leipzig.  Uitgeverij Velhagen & Klasing.  1879.

Band

Dit exemplaar heeft een band van bruin 'calico' (gedrukt katoen) met afmetingen  28 × 42 cm (B × H).  Op de voorkant staat de titel binnen een gepreegd kader.

Inhoud

De atlas heeft een titelblad met inhoudsopgave, en 33 bladzijden met kaarten (genummerd 2-34). In de inhoudsopgave zijn de kaarten genummerd van 1 t/m 48 maar die nummers komen op de kaarten zelf niet voor. Daar worden alleen bladzijnummers vermeld. Een van de kaarten is afgedrukt op twee bladzijden (30.31), op de andere bladzijden staan steeds een of meer kaarten. Details zijn te vinden in de inhoudsopgave. Er is geen register.

De eerste 2 bladzijden met kaarten hebben als onderwerp de sterrenkunde. Daarna komen 6 bladzijden met, vooral thematische, wereldkaarten, en 2 bladzijden met de Atlantische en Grote Oceaan. Vervolgens zijn er 8 bladzijden met kaarten van de werelddelen buiten Europa. Daarbij staat meestal links een natuurkundige kaart met hoogtekleuren en bergprofielen, en rechts de overeenkomstige staatkundige kaart. Daarna zijn er 3½ bladzijden met kaarten van Europa, natuurkundig, staatkundig en thematisch, 5½ bladzijden met natuurkundige kaarten van de landen van Europa behalve Duitsland, en tenslotte 6 bladzijden met kaarten van Duitsland, ook weer natuurkundig, staatkundig en thematisch. De kaarten zijn vaak voorzien van bijkaarten en bergprofielen. Zie ook de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De kaarten zijn vervaardigd in kleurendruk. Daarbij zijn de oorspronkelijke lithografieën (steengravures) overgezet op zinkplaten, waarmee in hoge oplage in kleur kon worden gedrukt. De thematische kaarten hebben vlakkleuren voor de verschillende thema's. De natuurkundige kaarten hebben groen voor laagland (tot 200 m) en lichtbruin voor hoger gelegen gebieden; bergen hebben een schaduweffect. De staatkundige kaarten zijn ook in vlakkleur uitgevoerd. Op de kaarten staan geen cartografen of graveurs genoemd. Er staat ook geen datum op vermeld. Bovenaan staat het bladzijnummer vermeld, dus niet het kaartnummer uit de inhoudsopgave.Andree-Putzger's Gymnasial- und Realschul-Atlas, 1st edition (1879)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS