Velhagen & Klasings Kleiner Handatlas (1912)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Kleiner Handatlas
Uitgever: Velhagen & Klasing
Jaar: 1912 (2e druk)

Titelpagina: Velhagen & Klasings Kleiner Handatlas in 100 Kartenseiten
Zweite verbesserte Auflage des Volks- und Familienatlas
von A. Scobel
Bielefeld und Leipzig  Verlag von Velhagen & Klasing  1912
Vertaling:
Velhagen & Klasings Beknopte Handatlas met 100 bladzijden kaarten
Tweede verbeterde druk van de Volks- en Familie-atlas
door A. Scobel
Bielefeld en Leipzig  Uitgeverij Velhagen & Klasing  1912

N.B. De uitgever gebruikt in het woord Klaſings in de titel de letter ſ (een 'lange s') die nogal lijkt op een f. De atlas wordt daarom vaak beschreven onder de titel "Velhagen & Klafings ..." met een f.

Band

Velhagen & Klasings Kleiner Handatlas (1912)
Voorkant band Kleiner Handatlas (1912)
Voorkant band

De atlas werd geleverd in een band van geel-beige 'calico' (gedrukt katoen). De afmetingen van de band zijn 30 × 45 cm (breedte × hoogte), dus net iets kleiner dan die van de Andrees Handatlas. Op de voorkant van de band staat de titel "Velhagen & Klasings Kleiner Handatlas" in blauwe letters, in 'Fraktur' ('gebroken schrift' of 'gotisch schrift'). De voorkant is verder voorzien van geometrische elementen en de 'Velhagen & Klasing-chimaera'. Op de rug van de band staat nogmaals de titel met dezelfde ornamenten. De achterkant heeft geen versiering of tekst.

Op de schutbladen, voorin en achterin, staat het oostelijk halfrond afgebeeld, eenmaal met en eenmaal zonder V&K-logo, op een achtergrond van gestileerde bladeren – precies zoals in de eerdere Neuer Volks- und Familien-Atlas.

Inhoud

De atlas bevat titelpagina, 1 bladzijde inhoudsopgave en 100 bladzijden met kaarten in kleur. De atlas heeft geen plaatsnamenregister.

De bladzijden met kaarten zijn van stevig papier en enkelzijdig bedrukt. Alle kaarten beslaan twee bladzijden. De gedetailleerde inhoud is te vinden in het overzicht van kaarten, bijkaarten en schaal. Op veel kaarten staan de namen van de cartografen en graveurs.

De kaarten in de atlas zijn overgenomen uit Andrees Handatlas van 1912. De kaarten zijn, met maand en jaar, gedateerd in de linker onderhoek: zie de lijst van kaarten en datering. De datering van de kaarten is exact gelijk aan die in Andrees Handatlas van 1912.

Vergelijking van Kleiner Handatlas met Andrees Handatlas 1912 (5e druk)

Deze 'Kleiner Handatlas' is een beknopte uitgave van de 5e druk van Andrees Handatlas. Het aantal bladzijden met kaarten (100) is aanmerkelijk kleiner dan het aantal van 207 in Andrees Handatlas. Uit de 'grote' Handatlas zijn vooral die kaarten weggelaten die voor een 'populaire' Duitse atlas van minder belang werden geacht: de thematische kaarten en de detailkaarten van de meeste niet-Duitstalige landen. Ook het register van Andrees Handatlas ontbreekt in deze beknopte atlas.

Zie verder de tabellen:Velhagen & Klasings Kleiner Handatlas (1912)


© M. Witkam, 2007

valid HTML    valid CSS