Spehr's geographischer Universal-Atlas (1825)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Spehr's geographischer Universal-Atlas
Uitgever: F.W. Spehr, Kunst- und Geographisches Bureau, Braunschweig
Jaar: 1825

Titelpagina: Universal-Atlas der neueren Geographie
für höhere und niedere Schulen, Zeitungsleser und jeden Freund der Erdkunde
Vertaling:
Algemene atlas van de hedendaagse aardrijkskunde
voor scholen, krantenlezers, en iedereen met belangstelling voor aardrijkskunde

Band

Dit exemplaar van de atlas bestaat uit 28 van de 36 verschenen kaartbladen in een privé-band. De kaarten zijn ooit opengevouwen ingebonden – ze waren oorspronkelijk gevouwen. Het formaat van de opengevouwen kaarten is  34 × 44 cm (H × B).  De band is dus iets groter:  35 × 45 cm.

Inhoud

De volledige atlas had 90 kaartbladen moeten bevatten; zie de geplande inhoud. De atlas moest beginnen met 4 sterrenkundige kaarten en 3 wereldkaarten. Daarna zouden er 54 kaarten van Europa en de Europese landen komen, 14 van Azië, 5 van Afrika, 9 van Noord- en Zuid-Amerika en 1 van Australië en Oceanië.

Bij de 54 kaarten van Europa ligt de nadruk op Oostenrijk en Duitsland. Er zijn 3 overzichtskaarten en 28 deelkaarten, 7 van Oostenrijk, 11 van Pruisen en 10 van de andere Duitse staten. Bij de overige 23 kaarten van Europa was voor elk land een kaart gepland, met soms enkele deelkaarten zoals voor Engeland, Schotland, Sleeswijk en Holstein – de laatste twee waren toen deel van Denemarken. Voor de andere werelddelen is er steeds een overzichtskaart en zijn er enkele deelkaarten.

Van de 90 geplande kaarten zijn er in de periode 1822-1825 uiteindelijk 36 verschenen; ook terug te vinden in de geplande inhoud. Dat zijn de 4 sterrenkundige kaarten, de 3 wereldkaarten, de 5 overzichtskaarten van de werelddelen, 17 kaarten van landen in Europa en 7 van landen in Latijns-Amerika.

De 28 kaarten in dit exemplaar zijn in koper gegraveerd en de meeste zijn met de hand gekleurd (randkleur). Gezien de onderstrepingen lijkt het boek als schoolatlas gebruikt te zijn.

Bijna alle kaarten zijn voorzien van een decoratieve cartouche met daarin vaak een jaartal (1822-1825); zie de lijst van kaarten en datering. Op de kaarten staat geen schaal vermeld, en meestal is er ook geen schaalstok. Op de meeste kaarten staat F.W. Spehr genoemd als cartograaf. Op veel kaarten komt ook de naam voor van de graveur: L. Schulze of H. Wildt. Een volledig overzicht staat in de lijst van cartografen en graveurs.Spehr's geographischer Universal-Atlas (1825)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS