Reichard, Orbis terrarum antiquus (in usum juventutis), 6e druk (ca. 1861)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Reichard, Orbis terrarum antiquus (in usum juventutis)
Uitgever: J.L. Lotzbeck, Nürnberg
Jaar: ca. 1861 (6e druk)

Titelpagina: Orbis terrarum antiquus a Christiano Theophilo Reichardo quondam in usum juventutis descriptus.
Editio sexta.
Denuo delineavit et commentario illustravit Albertus Forbiger.
Norimbergae  J.L. Lotzbeck.
Vertaling:
De wereld van de Oudheid, oorspronkelijk door Christian Gottlieb Reichard beschreven voor gebruik door de jeugd.
Zesde druk.
Opnieuw getekend en van toelichting voorzien door Albert Forbiger.
Nürnberg,  J.L. Lotzbeck.

Band

De atlas heeft een lichtblauwe band van stevig papier met afmetingen  34,5 × 41 cm (H × B).  Op de voorkant staan de titel, de namen van de auteurs en de naam van de uitgever. De tekstpagina's en de kaarten zijn ongevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina en een bladzijde met het voorwoord bij de 5e druk en de inhoudsopgave in het Latijn. Vervolgens zijn er 10 bladzijden met toelichting bij de kaarten in het Duits – toegevoegd aan de 6e druk, voor leerlingen die het Latijn nog niet goed beheersen. Daarna zijn er 20 bladzijden met toelichting bij de kaarten in het Latijn – al aanwezig in de 5e druk. Tenslotte zijn er 20 kaartbladen.

De kaarten geven een beeld van de in de klassieke Oudheid bekende wereld, dus van Europa, West- en Zuid-Azië en Noord-Afrika. Het kaartendeel begint met een kaart van het wereldbeeld van Homerus, Eratosthenes, Herodotus en Ptolemaeus, gevolgd door een kaart van de toen bekende wereld. Daarna zijn er 13 kaarten van de landen in Europa met de nadruk op het Romeinse Rijk en Griekenland. Tenslotte zijn er 3 kaarten van Azië en 2 van Afrika.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure en met de hand gekleurd (randkleur). De naam van de kaart staat binnen het kaartkader. In de benedenmarge staat links "Norimbergae, Fr. Campe et fil." (plaats en naam van de uitgever van de 1e-5e druk) en rechts "Orbis terrarum antiquus Tab." (titel van de atlas, blad) gevolgd door het bladnummer in Romeinse cijfers. Vaak staat in het midden de aanduiding "J.A. Bühler sc." van de graveur. Er staat geen schaal op de kaarten maar vaak wel een schaalstok in verschillende lengtematen.Reichard, Orbis terrarum antiquus (in usum juventutis), 6th edition (ca. 1861)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS