Reichard, Neuer Hand-Atlas, 9e druk (1823)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Reichard, Neuer Hand-Atlas über alle Theile der Erde
Uitgever: Friedrich Campe, Nürnberg
Jaar: 1823 (9e druk)

Titelpagina: Neuer Hand-Atlas über alle Theile der Erde.
Nach den besten Hülfsmitteln und mit steter Rücksicht auf die neuesten politischen Ereignisse entworfen
von C.G. Reichard.
Inhalt. ...
Neunte, umgearbeitete und mit neuen Charten bereicherte Ausgabe.
Nürnberg, bei Friedrich Campe. 1823.
Vertaling:
Nieuwe Handatlas van de gehele Aarde
Met de beste hulpmiddelen en met voortdurende aandacht voor de laatste staatkundige gebeurtenissen ontworpen
door C.G. Reichard.
Inhoud. ...
Negende druk, herzien en met nieuwe kaarten aangevuld.
Nürnberg, Friedrich Campe. 1823.

Band

Dit exemplaar heeft een kartonnen band beplakt met roodbruin gemarmerd papier. De afmetingen zijn  34 × 27 cm (B × H).  Op de voorkant is een etiket geplakt, waarschijnlijk bedoeld voor de titel. De kaarten zijn ongevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina waarop ook de inhoudsopgave staat. Daarna komen 28 kaarten. Er is geen register.

De atlas begint met een wereldkaart in Mercatorprojectie en een 'kaart' van het zonnestelsel, met ook enkele vroegere ideeën over de opbouw daarvan; de buitenste planeet is hier Uranus. Daarna komen 2 kaarten van het westelijk en het oostelijk halfrond, 5 kaarten van de werelddelen, 14 van de landen in Europa (6 van Midden-Europa), en 5 van regio's buiten Europa. De eerstgenoemde twee kaarten, in de inhoudsopgave niet genummerd, zijn hier van de letters A en B voorzien. De andere kaarten zijn in de inhoudsopgave (en op deze pagina's) genummerd 1-26.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure en met de hand gekleurd (staatkundige randkleuring). Meestal is er binnen het kaartkader een cartouche met de naam van de kaart en de namen van cartograaf Reichard en uitgever Campe. Op enkele kaarten staat rechts onderaan de naam van de graveur (E.) Knittel.

Op zes van de kaarten staat het jaartal. Er staat geen schaal op de kaart maar meestal wel een schaalstok, waaruit de schaal is af te leiden; zie de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal. Er staat vaak ook geen bladnummer op de kaarten. In dit exemplaar zijn ze niet in de juiste volgorde ingebonden.

De afgebeelde staatkundige situatie op de kaarten is niet altijd actueel. Zo wordt bijvoorbeeld Olivenza (de facto Spaans) nog bij Portugal gerekend (kaart 9) en Mexico en Midden-Amerika (onafhankelijk) bij Spanje (kaart 24).Reichard, Neuer Hand-Atlas, 9th edition (1823)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS