Haack, Thüringer Schulatlas (1935)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Haack, Thüringer Schulatlas
Uitgever: [Justus Perthes, Gotha]
Jaar: 1935

Titelpagina: Thüringer Schulatlas
Bearbeitet von Prof. Dr. Haack unter Mitwirkung eines Ausschusses Thüringer Lehrer.
Weimar 1935
Aus der Sammlung neuer Schulbücher für die Thüringer Volksschule
Vertaling:
Thüringse Schoolatlas
Onder redactie van Prof. Dr. Haack met mederwerking van een commissie van Thüringse leraren.
Weimar 1935
Uit de verzameling nieuwe schoolboeken voor de Thüringse Volksschool

Band

De atlas heeft een bruine kartonnen band  (30,5 × 27 cm, H × B)  met een blauwe linnen rug. Op de voorkant staat de titel 'Thüringer Schulatlas' en (in zwart-wit) het wapen dat de deelstaat Thüringen gebruikte in de periode 1933-1945. Op een blauwe achtergrond staat daarin de 'Hessische leeuw' – symbool van de landgraven van Thüringen – met een hakenkruis in de rechter voorpoot.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina en een bladzijde met de inhoudsopgave. Daarna komen 32 bladzijden met kaarten in kleur, dubbelzijdig bedrukt en soms met een kaart op twee bladzijden: zie de inhoudsopgave. Aan het einde zijn er een bladzijde met verklaring van tekens en gebruikte afkortingen en een bladzijde over sterrenkunde.

Het kaartendeel begint met een kaart over landschappen en nederzettingen. Daarna komen 14 bladzijden met kaarten van Duitsland en de Alpen waaronder 3 thematische kaarten van Thüringen en 2 van Midden-Europa. Vervolgens zijn er 8 bladzijden voor Europa en 5 voor de overige werelddelen. Daarna zijn er 3 thematische kaarten van de wereld, en tenslotte een over de geschiedenis van Thüringen.

De kaarten zijn vervaardigd in kleurenlithografie. De 'algemene' kaarten zijn meestal 'natuurkundig' gekleurd: hoogtekleuring met arcering voor bergen. Er is gebruik gemaakt van een beperkt aantal schalen – zie de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal – waardoor de kaarten goed met elkaar vergelijkbaar zijn.

Op de kaarten staat bovenaan links steeds "Thüringer Heimatatlas" (dus niet "Thüringer Schulatlas") en rechts het bladnummer – twee nummers als de kaart twee bladzijden beslaat. Onderaan de kaarten staan een schaalstok, de tekst "Gotha: Justus Perthes" en de schaal.

Vergelijking met de uitgave uit 1932

Deze uitgave uit 1935 lijkt een ongewijzigde herdruk van die uit 1932. De enige zichtbare verandering is het wapen van Thüringen – op band en titelpagina – zoals dat vanaf 1933 in gebruik was. De kaarten zijn niet veranderd.Haack, Thüringer Schulatlas (1935)© M. Witkam, 2014

valid HTML    valid CSS