Haack, Kleiner deutscher Schüler-Atlas [1906/12]

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Haack, Kleiner deutscher Schüler-Atlas
Uitgever: Justus Perthes, Gotha
Jaar: [1906/12]

Titelpagina: Kleiner deutscher Schüler-Atlas
27 Karten zum Unterricht und zur Anregung
von Dr. H. Haack.
Inhalt: ...
(Die gleichen Karten ohne Schrift enthält der "Kleine deutsche Lern-Atlas")
Gotha: Justus Perthes
Preis 60 Pfg., geb. 1 Mk.
Vertaling:
Kleine Duitse leerlingenatlas
27 kaarten voor onderwijs en ter aanmoediging
door Dr. H. Haack.
Inhoud: ...
(De "Kleine Duitse oefenatlas" bevat bezelfde kaarten zonder namen)
Gotha, Justus Perthes
Prijs 60 Pfg., gebonden 1 Mk.

Band

De goedkope uitgave van de atlas heeft een roodbruine band van dik papier met afmetingen  19,5 × 20,5 cm (B × H).  De band van de 'luxe-uitgave' is van dun karton beplakt met linnen. Op de geïllustreerde voorkant staan titel, naam van de auteur en uitgever. De achterkant is leeg.

Inhoud

De atlas heeft een blad met titel en inhoudsopgave. Verder zijn er 27 bladzijden met kaarten in kleur. Er is geen register. De atlas begint met een sterrenkundige kaart en een blad met kaarten van de halfronden en de poolgebieden. Daarna komen 2 overzichtskaarten van Europa, 12 kaarten van de landen in Europa met de nadruk op Duitsland, 8 van de overige werelddelen, en tenslotte 3 thematische kaarten: volkeren en koloniën, Duitse geschiedenis en Bijbelse geschiedenis.

De kaarten zijn geproduceerd in kleurenlithografie. Het reliëf wordt steeds aangegeven door bruine arcering. Meestal is er een hoogtekleuring maar enkele kaarten zijn staatkundig gekleurd – vooral de deelkaarten van Duitsland en koloniën. De thematische kaarten hebben natuurlijk een passende inkleuring. Bovenaan de kaarten staan naam en nummer van het kaartblad. Onderaan staan een schaalstok, de tekst "Gotha: Justus Perthes" en de schaal (met tussen haakjes een toelichting zoals  2 mm = 15 km).  Door het vrij kleine bladformaat is het aantal bijkaarten beperkt; zie ook de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

Vergelijking met Lüddecke-Haack, Deutscher Schulatlas

Zoals gezegd is deze atlas in zekere zin een verkleinde uitvoering van Lüddecke-Haack, Deutscher Schulatlas. Dat is ook niet helemaal verwonderlijk omdat Hermann Haack auteur van beide atlassen is. Bij 19 van de 27 kaarten uit de kleinere Schüler-Atlas is een overeenkomstige kaart uit de grotere Schulatlas te vinden. De overeenkomst is soms opvallend: alleen de kaart is verkleind en zelfs de plaatsing van de tekst is zowat gelijk. Bij andere kaarten is de overeenkomst minder groot; soms zijn alleen een paar bijkaarten gelijk. Zie ook de pagina met plaatjes van enkele kaarten uit beide atlassen ter vergelijking naast elkaar.Haack, Kleiner deutscher Schüler-Atlas [1906/12]


© M. Witkam, 2012

valid HTML    valid CSS