Peips Taschen-Atlas über alle Teile der Erde (1904)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Peips Taschen-Atlas über alle Teile der Erde
Uitgever: Deutsche Verlags-Anstalt, Stuttgart / Leipzig
Jaar: 1904

Titelpagina: Taschen-Atlas über alle Teile der Erde
In 36 Haupt- und 70 Nebenkarten
von Chr. Peip  Kartograph in Eisenach
Mit geographisch-statistischen Notizen von Otto Weber
Stuttgart und Leipzig  Deutsche Verlags-Anstalt  1904
Vertaling:
Zakatlas van de gehele Aarde
Met 36 hoofd- en 70 bijkaarten
door Chr. Peip, cartograaf in Eisenach
Met geografische en statistische aantekeningen door Otto Weber
Stuttgart en Leipzig  Deutsche Verlags-Anstalt  1904

Band

De atlas heeft een flexibele band van stevig papier beplakt met 'calico' (gedrukt katoen) met afmetingen  9 × 15,5 cm (B × H).  Op de voorkant staan de titel 'Peips Taschen-Atlas', een wereldbol en het aantal kaarten. De titel staat ook op de rug.

Inhoud

De atlas bestaat uit een tekstdeel van 80 bladzijden en een deel met 36 kaarten, ieder op twee bladzijden. Het tekstdeel begint met een titelpagina; op de achterkant daarvan staan de namen van de drukker (Deutsche Verlags-Anstalt in Stuttgart) en de papierleverancier (Papierfabrik Salach in Salach, Württemberg). Daarna komen twee bladzijden met de inhoudsopgave. De overige 76 bladzijden zijn gevuld met statistische gegevens over de alle landen in de wereld.

Het kaartendeel begint met 2 wereldkaarten. Daarna komen 21 kaarten van Europa waaronder 9 van Duitsland. Vervolgens zijn er 4 kaarten van Azië, 3 van Afrika, 1 van Australië en 5 van Noord- en Zuid-Amerika. Zie ook de inhoudsopgave.

De kaarten zijn op matglanzend papier gedrukt in kleurenlithografie. De beide wereldkaarten zijn grotendeels thematisch gekleurd: hoogten en diepten, vegetatie, volkeren. De andere kaarten hebben een staatkundige kleuring. Er zijn veel bijkaartjes van stedelijke gebieden; zie de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal. De plaatsing van de kleuren is – in ieder geval in dit exemplaar – niet helemaal nauwkeurig, wat vooral opvalt bij de stadsplattegronden.

Het formaat van de kaartbladen is  18 × 15,5 cm.  Het formaat van het kaartkader is zelfs maar  14,5 × 12,5 cm.  Ondanks dit kleine formaat zijn de kaarten bijzonder duidelijk en, zeker met een vergrootglas, goed leesbaar.Peips Taschen-Atlas über alle Teile der Erde (1904)


© M. Witkam, 2012

valid HTML    valid CSS