Glaser's Geographischer Hand-Atlas, 5e druk (1863)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Geographischer Hand-Atlas
Auteur: Carl Glaser
Uitgever: Krais & Hoffmann, Stuttgart
Jaar: 1863 (5e druk)

Titelpagina: Geographischer Hand-Atlas von Dr. Carl Glaser.
In 28 Karten. Fünfte auflage.
Inhalt: ...
Stuttgart. Verlag von Krais & Hoffmann. 1863.
Vertaling:
Geographische Handatlas door Dr. Carl Glaser.
In 28 kaarten. Vijfde druk.
Inhoud: ...
Uitgeverij Krais & Hoffmann, Sttuttgart. 1863.

Band

De atlas heeft een kartonnen band van  17,5 × 25 cm (B × H)  met linnen rug en hoeken. Op de voorkant daarvan staat de titelpagina (identiek aan die binnenin de atlas) en op de achterkant reclame voor enkele andere cartografische uitgaven van Krais & Hoffmann. De kaarten  (32 × 24,5 cm)  zijn gevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas bevat een titelpagina, met inhoudsopgave en vermelding van auteur en uitgever, en 28 kaartbladen. De kaarten zijn vervaardigd in lithografie (steendruk). Ze zijn met de hand gekleurd (vlakkleur). Onderaan de kaarten staat steeds de vermelding van de uitgever 'Stuttgart: Verlag von Krais u. Hoffmann'. Rechtsboven staat 'C. Glaser’s Atlas Nº (bladnummer)'. De cartograaf C. Baur en de graveur F. Bohnert worden maar op een paar kaarten vermeld; zie de lijst van cartografen en graveurs.

Er zijn 2 wereldkaarten en 6 kaarten van de werelddelen. De andere kaarten zijn voornamelijk van landen in Europa (18 bladen), met de nadruk op Duitsland (7 bladen). Buiten Europa hebben alleen Oost-Indië (Brits Indië) en West-Indië een apart kaartblad. Zie voor de details het overzicht van kaarten, bijkaarten en schaal.

Uitgaven

Mijn exemplaar is gedateerd 1863. Er zou ook een uitgave van 1865 bestaan, maar daarvan heb ik nergens een vermelding kunnen vinden.

Vergelijking met de 1e druk

De indeling en de kaartnummers van deze 5e druk (1863) zijn identiek aan die van de 1e druk (1842). In de 1e druk hebben zijn de kaarten van randkleuring voorzien en nu van vlakkleuring; daardoor is het reliëf nu minder duidelijk. De kaarten zijn in deze 5e druk gevouwen ingebonden.

Enkele kaarten zijn nieuw getekend: Afrika (Nº 23), Noord-Amerika (Nº 24), Zuid-Amerika (Nº 25) en West-Indië (Nº 26). Dit zijn ook de kaarten die voorzien zijn van de namen van de cartograaf C. Baur (niet op Nº 26) en de graveur F. Bohnert.

De kleuring van het grondgebied van Portugal (Nº 3) is niet helemaal juist: het grootste deel van de Spaansde provincie Orense (Ourense) heeft de kleur van Portugal gekregen. De kaart van Pruisen (Nº 9) heeft nu een bijkaartje van Hohenzollern; in de 1e druk was dat Neuchâtel. Op de kaart van Afrika (Nº 23) zijn de eilanden Ascension en Sint-Helena 10° te ver naar het westen ingetekend; in de 1e druk, en op de wereldkaart, komt deze fout niet voor.

Zie ook de pagina met een vergelijking in plaatjesGlaser's Geographischer Hand-Atlas, 5th edition (1863)


© M. Witkam, 2009

valid HTML    valid CSS