Weiland, Geographisch-statistischer Taschen-Atlas (1838)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Geographisch-statistischer Taschen-Atlas
Uitgever: Geographisches Institut, Weimar
Jaar: 1838

Titelpagina: Geographisch-statistischer Taschen-Atlas,
in 31 von C.F. Weiland entworfenen und gezeichneten Karten,
nebst zusammengedrängten geographisch-statistischen Uebersichten
sämmtlicher Länder und Staaten.
Weimar, Verlag des Geographischen Instituts. 1838.
Vertaling:
Geografisch-statistische zakatlas,
in 31 door C.F. Weiland ontworpen en getekende kaarten,
met beknopte geografisch-statistische gegevens over alle landen.
Uitgegeven door het Geographische Institut, Weimar. 1838.

Band

De atlas heeft een groene kartonnen band met een linnen rug; de afmetingen zijn  14 × 21 cm (H × B).  Op de voorkant staan de titel, de namen van de auteur en de uitgever, en het jaartal, precies zoals op de titelpagina. Op de achterkant staan advertenties voor andere uitgaven van het Geographische Institut. De kaarten zijn ongevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina en 31 kaarten. Bij elke kaart hoort een tekst met geografisch-statistische gegevens van een of twee bladzijden, in totaal 48 bladzijden; zie de inhoudsopgave.

De atlas begint met twee wereldkaarten en een kaart van het gebied rond de Noordpool. Daarna komen 21 kaarten van de landen in Europa, met de nadruk op Duitsland en Oostenrijk (10 kaarten). Tenslotte zijn er 7 kaarten van de vier andere werelddelen met enkele deelkaarten: Zuid- en Oost-Azië, Verenigde Staten, West-Indië.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure en met de hand gekleurd: randkleur met bies voor de staatkundige indeling. Rechts in de bovenmarge staat het kaartnummer in Romeinse cijfers. Op enkele kaarten staat rechts in de benedenmarge de naam van de graveur – kaart IV: Eberhardt, kaarten XIII en XXII: Koch (Taubst.) De overige informatie, zoals de naam van de kaart en de betekenis van de kleuren, staat binnen het kaartkader. Er staat geen schaal op de kaarten, maar meestal wel een schaalstok.Weiland, Geographisch-statistischer Taschen-Atlas (1838)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS