Hand-Atlas des Himmels und der Erde, 44e druk (1873, 1874)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Hand-Atlas des Himmels und der Erde
Uitgever: Geographisches Institut, Weimar
Jaar: 1873, 1874 (44e druk)

Titelpagina: Grosser Hand-Atlas des Himmels und der Erde.
Weimar, Geographisches Institut.
[Reliefkarte von Thüringen]
44te Auflage
72 Blatt in Kupferstich, mit Farbendruck und Colorit. 1873.
Bearbeitet von H. Kiepert, C.F. Weiland, C. u. A. Graef, C. Bruhns, O. Delitsch.
Redaction: Arnd.
Vertaling:
Grote Handatlas van de Hemel en de Aarde.
Weimar, Geographisches Institut
[Reliefkaart van Thüringen]
44e druk
72 kaartbladen in kopergravure, met kleurendruk en inkleuring. 1873.
Bewerkt door H. Kiepert, C.F. Weiland, C. en A. Graef, C. Bruhns, O. Delitsch.
Redactie: Arnd.

Titel op de band: Hand-Atlas der Erde und des Himmels
Weimar  Geographisches Institut.

In de inhoudsopgave: Inhalt des Grossen Hand-Atlas der Erde und des Himmels.

Band

De atlas heeft een band van donkergroen 'calico' (gedrukt katoen) met de afmetingen  38 × 58 cm (B × H).  Op de voorkant staat de vergulde titel "Hand-Atlas der Erde und des Himmels" en de naam van de uitgever "Weimar  Geographisches Institut". Op de leren rug staat horizontaal de tekst "Hand Atlas 70 Karten".

Inhoud

De atlas bevat titelpagina, inhoudsopgave en 70 bladen met kaarten, de meeste in kleur. De gegraveerde titelpagina bevat een reliëfkaart van de regio Thüringen, waarin Weimar ligt, en verder het nummer van de druk, het jaartal 1873 en de namen van de auteurs en redacteuren. Ook wordt de prijs genoemd die de atlas heeft gewonnen op het Internationale Congres van Geografische Wetenschappen in 1871 te Antwerpen. Op het blad met de inhoudsopgave staat ook een aanzicht van de Aarde vanaf de Maan. De gravures op titelblad en inhoudsopgave zijn voorzien van de initialen FHA, vermoedelijk F.H. Arnd.

Aan het begin van de atlas staan 2 wereldkaarten: een kaart van het oostelijk en westelijk halfrond en een wereldkaart in Mercatorprojectie. Daarna komen 3 thematische kaartbladen: twee natuurkundige kaarten en een blad met bergprofielen. Vervolgens zijn er 2 kaarten van Europa, 24 kaarten van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije en 18 kaarten van de overige Europese landen. Daarna komen 5 kaarten van Azië, 4 van Afrika, 7 van Amerika en 2 van Australië/Oceanië. De laatste 3 kaarten zijn van de noordelijke en zuidelijke sterrenhemel en van het zonnestelsel, wat de titel 'Hand-Atlas des Himmels und der Erde' ook aangeeft. Op de kaarten zelf wordt een nummering gebruikt die soms afwijkt van die in de inhoudsopgave.

Het formaat van de kaarten is uitzonderlijk groot:  68,5 × 57 cm (B × H).  De schaal van de kaarten is dan ook groter dan in andere Duitse wereldatlassen uit die tijd. De deelkaarten van Duitsland en Oostenrijk hebben bijvoorbeeld vaak een schaal van ongeveer 1:600.000. Van enkele andere Europese landen – Italië, Frankrijk – zijn ook grootschalige deelkaarten gegeven. De details zijn te vinden in het overzicht van kaarten, bijkaarten en schaal.

Ongeveer 80% van de kaarten is vervaardigd in kopergravure en met de hand gekleurd (randkleur). De andere kaarten zijn vervaardigd in lithografie (steendruk), sommige daarvan ook in kleurendruk zoals de deelkaarten van Frankrijk. Op enkele kaarten is de arcering van het gebergte in bruin uitgevoerd. Op 37 van de 70 kaarten staat een jaartal, van 1857 tot 1868. De ongedateerde kaarten zijn soms duidelijk van een later jaar. Zie ook de lijst van kaarten en datering. Meestal wordt de naam van de cartograaf vermeld, meestal Adolf Gräf (21), Carl Gräf (25) of Heinrich Kiepert (18). De drie astronomische kaarten zijn getekend door Carl Bruhns. Op 56 kaarten wordt ook de naam van de graveur(s) vermeld. Zie voor de details de lijst van cartografen en graveurs.

Vergelijking met de 42e druk

Een opvallend verschil met de vroege uitgaven van de 42e druk vormt de titelpagina. In de 42e druk bevatte die nog uitsluitend gezette tekst. Nu is er een fraaie gegraveerde titelpagina. Ook de inhoudsopgave is van een gravure voorzien.

De kaarten in deze 44e druk (1873) zijn dezelfde als die in de 42e druk (1856-1869). Ze zijn natuurlijk geactualiseerd. Er is een geleidelijke overgang te zien van met de hand gekleurde kaarten gedrukt in kopergravure naar kaarten in kleurenlithografie. Die laatste geven vaak een minder scherpe afdruk.

Zie voor de details de vergelijkende tabel. Er is ook een pagina met plaatjes van de kaarten van de 42e en de 44e druk ter vergelijking naast elkaar.Hand-Atlas des Himmels und der Erde, 44th edition (1873, 1874)


© M. Witkam, 2010
(rev. 2011-01-12)

valid HTML    valid CSS