Allgemeiner Hand-Atlas der ganzen Erde (1855)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel (titelpagina): Allgemeiner Hand-Atlas der ganzen Erde ('Weimarer Atlas')
Titel (inhoudsopgave): Grosser Allgemeiner Hand-Atlas der ganzen Erde und des Himmels
Auteurs: C.F. Weiland, H. Kiepert
Uitgever: Geographisches Institut, Weimar
Jaar: 1855 ('41e druk')

Titelpagina: Allgemeiner Hand-Atlas der ganzen Erde
nach den besten astronomischen Bestimmungen,
neuesten Entdeckungen und kritischen Untersuchungen entworfen.
Weimar, Im Verlage des geographischen Instituts.
Vertaling:
Algemene Handatlas der gehele Aarde
ontworpen naar de beste sterrenkundige bepalingen
de laatste ontdekkingen en kritisch onderzoek.
Uitgegeven door het Geographische Institut, Weimar

Band

Mijn exemplaar van de atlas is gebonden in een privé-band van  38 × 58 cm (B × H).  De kaarten zijn gevouwen ingebonden. Ze hebben het reuzenformaat van  69 × 57 cm (B × H).

Inhoud

De atlas bevat titelpagina, inhoudsopgave en 70 kaartbladen. Op de titelpagina staat geen jaartal. Het genoemde jaar van uitgave (1855) is dat van de nieuwste kaarten in de atlas; zie ook de lijst van kaarten en datering.

Na 2 wereldkaarten en 2 kaarten van Europa komen 21 kaarten van Oostenrijk en Duitsland. Daarna zijn er nog 17 kaarten van de overige Europese landen, 9 kaarten van Azië, 7 van Afrika, 7 van Amerika en 2 van Australië/Oceanië. De laatste 3 kaarten zijn van de noordelijke en zuidelijke sterrenhemel en van het zonnestelsel, waarmee de titel 'Hand-Atlas der Erde und des Himmels' gerechtvaardigd is.

Vanwege het grote bladformaat zijn de kaarten op relatief grote schaal getekend. De deelkaarten van Oostenrijk en Duitsland hebben bijvoorbeeld vaak een schaal van ongeveer 1:600.000. Van enkele andere Europese landen – Italië, Verenigd Koninkrijk – zijn ook grootschalige deelkaarten gegeven. Opvallend is het grote aantal deelkaarten van Afrika, waarvan sommige voor een groot deel leeg zijn. De details zijn te vinden in het overzicht van kaarten, bijkaarten en schaal.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure; de meeste zijn – met de hand – gekleurd (randkleur). Op alle 70 kaarten staat een jaartal – van 1844 tot 1855 – en de naam van de cartograaf (of cartografen), meestal Weiland (47 keer) en/of Kiepert (38 keer). Op 33 kaarten wordt ook de naam van de graveur(s) vermeld. Zie de lijst van cartografen en graveurs.


Allgemeiner Hand-Atlas der ganzen Erde (1855)


© M. Witkam, 2009

valid HTML    valid CSS