Sohr's (Schul-)Atlas von Deutschland (1841)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Sohr's Atlas von Deutschland
Uitgever: Carl Flemming, Glogau
Jaar: 1841

Titelpagina: Dr. K. Sohr's vollständiger Atlas von Deutschland
zum Schul- und Hausgebrauch in 28 Blättern.
Dieser Atlas enthält: ...
Preis ...
Glogau, 1841.  Druck und Verlag von C. Flemming.
Vertaling:
Dr. K. Sohr's volledige Atlas van Duitsland
in 28 kaartbladen, voor school- en thuisgebruik.
Deze atlas bevat: ...
Prijs: ...
Glogau, 1841.  Gedrukt en uitgegeven door C. Flemming.

Band

Dit exemplaar heeft een kartonnen band van  27 × 20,5 cm (B × H)  met een linnen rug. De band is beplakt met donkergroen gemarmerd papier; op de voorkant zit een leeg etiket waarop waarschijnlijk de titel had moeten staan. Deze band lijkt bedoeld als bescherming voor het papieren binnenomslag  (26,5 × 20 cm)  waar op de voorkant de titel staat en op de achterkant informatie over andere atlassen van Flemming: Handtke's Schul-Atlas en Sohr's Grosser Handatlas.

Inhoud

De voorkant van het binnenomslag bevat de titel, de inhoudsopgave, de prijs (in de geldsoorten die toen in omloop waren) van zowel de hele atlas als van de losse kaarten, het jaartal van uitgave en de naam van de uitgever. Het geheel is voorzien van een randornament.

De atlas bevat 28 kaarten van de landen in de Duitse Bond en van de provincies van Pruisen die daarbuiten liggen. De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en met de hand gekleurd (randkleur voor de staatkundige indeling). Er is geen register.

Op de kaarten staat niet het kaartnummer dat in de inhoudsopgave wordt genoemd. Dat is wel begrijpelijk omdat elke kaart afzonderlijk in Handtke's Schul-Atlas gebruikt moest kunnen worden – en daar hebben ze steeds het nummer 25. Op twee kaarten staat wel het nummer dat ze hebben in de Schul-Atlas.

In de marge van de kaarten staan de naam van het gebied, de naam van de uitgever, een schaalstok waaruit de schaal is af te leiden, en zo nodig een verklaring van de gebruikte staatkundige kleuren.

Uitgaven

Voor zover bekend is dit de enige uitgave van deze atlas, gedateerd 1841 en met 28 kaarten. De kaarten in Handtke's Schul-Atlas, uitgegeven tot 1878 of later, zullen waarschijnlijk wel regelmatig bijgewerkt zijn. Op de band van de 8e druk van uit 1851 (zie de pagina met plaatjes) staat deze atlas vermeld met als titel Schul-Atlas von Deutschland. Daarbij waren vier extra kaarten leverbaar

Van deze en dergelijke kaarten heb ik geen spoor kunnen vinden.Sohr's (Schul-)Atlas von Deutschland (1841)© M. Witkam, 2012

valid HTML    valid CSS