Flemming's Kriegs-Handatlas (1854)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Flemming's vollständiger Kriegs-Handatlas
Uitgever: Carl Flemming
Jaar: 1854

Titelpagina: Flemming’s Vollständiger Kriegs-Handatlas
für alle derjenigen,
welche sich für die Operationen der Armeen und Flotten in dem Kriege Russlands mit der Türkei, England und Frankreich lebhaft interessiren, und über alle die dabei berührten Länder, Meere, Häfen etc. gute und specielle Karten besitzen wollen,
in 20 Blättern.
Zugleich als Supplementband zu den Atlanten von Stieler, Sohr-Berghaus, Glaser etc. und den andern Atlanten.
Inhalt ...
Sollten die kriegersichen Ereignisse der nächsten Zeit noch andere Karten nothwendig machen, so werden dieselben den geehrten Abnehmern dieses Atlasses stets auf’s Schleunigste geliefert und zwar zu demselben billigen Subscriptionspreise.
Glogau, 1854, Druck und Verlag von Carl Flemming.
Vertaling:
Flemming's volledige Oorlogs-Handatlas
voor al degenen
die grote belangstelling hebben voor de operaties van leger en vloot in de oorlog tussen Rusland en Turkije, Engeland en Frankrijk, en die goede en gedetailleerde kaarten willen hebben van alle betrokken landen, zeeën, havens enz.
in 20 kaartbladen.
Tevens supplement bij de atlassen van Stieler, Sohr-Berghaus, Glaser en alle andere atlassen.
Inhoud ...
Als door de gebeurtenissen in de oorlog extra kaarten nodig zijn, dan zullen die aan de kopers van deze atlas zo snel mogelijk geleverd worden, en wel voor dezelfde lage abonnementsprijs.
Glogau, 1854. Gedrukt en uitgegeven door Carl Flemming.

Band

Flemming's Kriegs-Handatlas
Voorkant band / Front cover Flemming's Kriegs-Handatlas
Voorkant band / Front cover

De band van de atlas is van karton, beplakt met gemarmerd papier, en met een smalle leren rug. Op de voorkant van de band is een etiket geplakt met de titel van de atlas.

De 20 kaarten van de atlas zijn ongevouwen ingebonden. Het formaat van de kaarten is 45 × 38 cm, dus de band is iets groter: 45,5 × 38,5 cm.

Inhoud

Op de titelpagina van de atlas staat iets meer informatie dan op de band, en bovendien een inhoudsopgave.

De atlas bevat 20 kaarten, geproduceerd in lithografie (steendruk). De kleuren – randkleur – zijn met de hand aangebracht. De kaarten zijn niet genummerd. Ze zijn dan ook niet altijd in de juiste volgorde ingebonden – in ieder geval niet in mijn exemplaar.

De meeste kaarten komen ook voor in de 5e druk van Sohr-Berghaus Hand-Atlas. Alleen de kaarten van de van de Zwarte Zee en van Europees Turkije zijn speciaal voor deze atlas vervaardigd; zie het overzicht van kaarten en herkomst. De gedetailleerde inhoud van de atlas is te vinden in de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

Op één kaart (9. Griechenland und die Ionischen Inseln) staat een jaartal (1845). Verder zijn de kaarten niet gedateerd. Op de meeste kaarten komt de naam van de cartograaf voor, bijna altijd F. Handtke. Graveurs worden niet genoemd. Zie de lijst van cartografen.Flemming's Kriegs-Handatlas (1854)


© M. Witkam, 2007

valid HTML    valid CSS