Handtke's Schul-Atlas, 17e druk (1860)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Handtke's Schul-Atlas
Uitgever: Carl Flemming, Glogau
Jaar: 1860 (17e druk)

Titelpagina: F. Handtke’s Schul-Atlas der neueren Erdbeschreibung in 25 Blättern.
17.te Auflage.
Inhalts-Verzeichniß: ...
Glogau,  Druck und Verlag von Carl Flemming.  1860.
Vertaling:
F. Handtke's Schoolatlas van de hedendaagse Aardrijkskunde in 25 kaartbladen.
17e druk.
Inhoudsopgave: ...
Glogau,  gedrukt en uitgegeven door C. Flemming.  1860

Band

De atlas heeft een kartonnen band van  27 × 22 cm (B × H)  met een leren rug. Op de voorkant is een vel papier geplakt met de titel, gegevens over uitgave en prijs, en de bovengenoemde tekst over de totale oplage.

Inhoud

De atlas bevat een titelpagina met inhoudsopgave en 25 kaartbladen. Er is geen register. De kaarten zijn vervaardigd in lithografie (steendruk). De grenzen van de landen zijn met de hand gekleurd, de zeeën zijn uitgevoerd in kleurendruk (vlakkleur).

De atlas begint met twee wereldkaarten: westelijk en oostelijk halfrond, samengesteld tot één dubbel blad. Daarna komen 6 kaarten van de werelddelen, 15 kaarten van de Europese landen en een kaart van Palestina. Aan het einde is een kaart toegevoegd (uit Sohr's (Schul-)Atlas von Deutschland) van het land of de provincie waar de atlas werd verkocht. In dit exemplaar is dat de kaart van Holstein. Zie ook de inhoudsopgave en de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De afdruk van de kaarten is van goede kwaliteit; het papier is matig – dit exemplaar is nogal gehavend. Bovenaan de kaarten staat de naam van het kaartblad. Verder staat er vaak ook de tekst "Handtke's Schul-Atlas Nº " met daarachter meestal – maar niet altijd – het nummer van de kaart in Romeinse cijfers. De nummers komen zelden overeen met die in de inhoudsopgave; bovendien komen sommige nummers meer dan een keer voor. Onderaan de kaarten staat regelmatig de naam van de uitgever. Op sommige kaarten staan lijsten van berghoogten of statistische gegevens.

Vergelijking met de 8e druk (1851)

De belangrijkste veranderingen ten opzichte van de 8e druk zijn de volgende.

Zie ook de pagina met plaatjes van beide atlassen ter vergelijking naast elkaarHandtke's Schul-Atlas, 17th edition (1860)


© M. Witkam, 2012

valid HTML    valid CSS