Handtke's Schul-Atlas, 2e druk (1841)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Handtke's Schul-Atlas
Uitgever: Carl Flemming, Glogau
Jaar: 1841 (2e druk)

Titelpagina (ontbreekt): F. Handtke's Schul-Atlas der neueren Erdbeschreibung in 25 Blättern. Vertaling:
F. Handtke's Schoolatlas van de hedendaagse Aardrijkskunde in 25 kaartbladen.

Band

Dit exemplaar heeft een eenvoudige kartonnen band, beplakt met gemarmerd papier, met een leren rug.

Inhoud

Titelpagina en wereldkaart(en) ontbreken bij dit exemplaar. Wel aanwezig zijn de andere 24 kaarten, vervaardigd in lithografie (steendruk) en met de hand gekleurd (randkleur). Er is geen register.

De atlas begint met 6 kaarten van de werelddelen. Daarna komen 16 kaarten van de Europese landen en een kaart van Palestina. Aan het einde is een kaart toegevoegd (uit Sohr's (Schul-)Atlas von Deutschland) van het land of de provincie waar de atlas werd verkocht. In dit exemplaar is dat de kaart van het Hertogdom Holstein. Zie ook de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De afdruk van de kaarten is van goede kwaliteit; het papier is matig. Bovenaan de kaarten staat de naam van het kaartblad. Verder staat er vaak ook de tekst "Handtke's Schul-Atlas Nº " met daarachter het nummer van de kaart in Romeinse cijfers. De nummers komen niet altijd overeen met de volgorde waarin de kaarten zijn ingebonden – aangegeven met een nummer in potlood. Onderaan de kaarten staat vaak de naam van de uitgever. Op sommige kaarten staan lijsten van berghoogten of statistische gegevens.

Vergelijking met Sohr's Hand-Atlas

De auteur van deze schoolatlas was ook verantwoordelijk voor het vervaardigen van de 1e druk van Sohr's Hand-Atlas. De 1e druk van de schoolatlas was voltooid in 1840. De ontwikkeling van de handatlas was toen in volle gang. Het is dus niet verbazingwekkend dat er overeenkomsten zijn, onder andere in kaartstijl. Ter illustratie is er een pagina met plaatjes van de schoolatlas en de handatlas ter vergelijking naast elkaar.Handtke's Schul-Atlas, 2nd edition (1841)


© M. Witkam, 2011

valid HTML    valid CSS