Flemmings Reklame-Atlas (ca. 1910)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Flemmings Reklame-Atlas
Uitgever: Carl Flemming, Glogau
Jaar: ca. 1910

Inhoud

De 'atlas' bestaat uit 60 kaartjes van  10,1 × 8,7 cm  gedrukt op stevig papier – ongeveer hetzelfde als van speelkaarten. Alle kaarten bevatten in de marge de tekst

die op de achterkant wordt voortgezet met een wervende tekst over dit garen. Ook de uitgever is steeds genoemd: Carl Flemming A.G. Glogau. Op de detailkaarten staat de schaal; op de overzichtskaarten niet.

De kaartjes zijn geproduceerd in kleurenlithografie. Van het afgebeelde gebied wordt de administratieve indeling aangegeven in vlakkleur; de aangrenzende gebieden hebben randkleur. Rivieren zijn in zwart getekend en spoorwegen in rood. Het reliëf is helemaal niet aangegeven.

De verzameling van 60 kaartjes bevat een wereldkaart, 6 kaarten van de werelddelen, 13 overzichtskaarten van Europese landen, en deelkaarten van Duitsland (20), Oostenrijk-Hongarije (12), Italië (5) en Zweden (3). De set lijkt compleet te zijn: alle werelddelen en alle delen van Europa zijn afgebeeld. De verzamelingen deelkaarten van Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Italië en Zweden lijken ook volledig.

De kaartjes zijn niet genummerd. Ik heb hier min of meer dezelfde volgorde aangehouden als in de Hand-Atlas Otto Herkt (Flemming, ca. 1910). Voor de deelkaarten van Oostenrijk-Hongarije heb ik de volgorde gebruikt van Sohr-Berghaus Hand-Atlas (6e-8e druk, ook van Flemming). Zie de lijst van kaarten en schaal.Flemmings Reklame-Atlas (c. 1910)


© M. Witkam, 2010

valid HTML    valid CSS