Universal-Hand-Atlas, Dr. A. Berg (ca. 1906)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Universal-Hand-Atlas, Dr. A. Berg
Uitgever: R. Jacobsthal, Berlin-Schöneberg
Cartografie: Flemming, Glogau
Jaar: ca. 1906

Titelpagina: Universal-Hand-Atlas
für den praktischen Gebrauch
Von Dr. A. Berg
Berlin-Schöneberg, R. Jacobsthal & Co.
Vertaling:
Algemene Handatlas
voor dagelijks gebruik
Door Dr. A. Berg
Berlin-Schöneberg, R. Jacobsthal & Co.

Band

Universal-Hand-Atlas, Dr. A. Berg (ca. 1906)
Voorkant band / Front cover Universal-Hand-Atlas, Dr. A. Berg
Voorkant band / Front cover

De band van de atlas (21 × 33 cm) is van donkerblauw 'calico' (gedrukt katoen). Op de voorkant staat de titel en daaronder een wereldbol met op de achtergrond een sterrenhemel. De achterkant van de band is niet bedrukt. De kaarten zijn gevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas bevat titelpagina, 1 bladzijde met een advertentie, 1 bladzijde inhoudsopgave (zie de inhoud) en 52 enkelzijdig bedrukte bladen met kaarten in kleur (op 2 pagina's). Er is geen register van plaatsnamen.

De 52 kaarten zijn genummerd van 1 t/m 50, met 2 extra kaarten (4a en 5a). Het kaartengedeelte begint met 3 'algemene' kaarten: sterrenkunde en twee wereldkaarten. Daarna komen 35 kaartbladen van Europa en tenslotte 14 bladen voor de rest van de wereld: zie de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

Duitsland beslaat 24 kaartbladen, dus bijna de helft van het totale aantal. Van de overige Europese landen zijn geen detailkaarten opgenomen, ook niet van Oostenrijk-Hongarije. Het is dus typisch een atlas voor de Duitse markt.

De staatkundige eenheden op de kaarten – landen, deelstaten, provincies – worden aangegeven in vlakkleur. In combinatie met het reliëf, meestal in zwarte arcering, ontstaat een vol en onrustig kaartbeeld. De kleuren zijn ook niet mooi (vind ik), en ze zijn slordig geplaatst. De druk (kleurenlithografie) is vaak niet scherp, misschien ook door het verkleinen van de kaarten. Alles bij elkaar maakt de atlas een povere indruk.

Het jaar van uitgave van de atlas wordt nergens vermeld. Op de kaarten 41 (Azië) en 42 (China, Japan) zijn wel al de grenswijzingen als gevolg van de Russisch-Japanse Oorlog van 1904-1905 verwerkt (Zuid-Sakhalin is Japans). Op kaart 43 (Noord-Azië) is dat nog niet het geval. Het is dus waarschijnlijk dat de atlas dateert van 1906.

Vergelijking met Sohr-Berghaus Hand-Atlas (1892)

De meeste kaarten uit deze atlas zijn eerder verschenen in de 8e druk van Sohr-Berghaus Hand-Atlas. Die kaarten zijn (lineair) met een factor 0,82 verkleind. De oppervlakte is daardoor maar 0,67 (= 0,82 × 0,82) van het origineel, dus ongeveer tweederde. Je kunt de volgende verschillen constateren.

Zie verder de overzichten

Op een aparte pagina staan, ter vergelijking, plaatjes van kaarten van de Universal-Hand-Atlas en Sohr-Berghaus Hand-Atlas (1892).Universal-Hand-Atlas, Dr. A. Berg (ca. 1906)


© M. Witkam, 2007
(rev. 2015-11-30)

valid HTML    valid CSS