Leeder, Illustrirter Handatlas (1863)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Illustrirter Handatlas
Uitgever: F.A. Brockhaus, Leipzig
Jaar: 1863 [1e druk]

Titelpagina: Illustrirter Handatlas für Freunde der Erdkunde und zum Gebrauch beim Unterricht.
Im Verein mit Heinrich Leutemann herausgegeben von Ehrenfried Leeder und Theodor Schade.
Zweiundzwanzig Blätter in Stahlstich mit erläuterndem Texte.
Leipzig:  F.A. Brockhaus.  1863.
Vertaling:
Geïllustreerde handatlas voor liefhebbers van de aardrijkskunde en voor gebruik bij het onderwijs.
In samenwerking met Heinrich Leutemann bewerkt door Ehrenfried Leeder en Theodore Schade.
Tweeëntwintig bladen in staalgravure met verklarende tekst.
Leipzig:  F.A. Brockhaus.  1863.

Band

De atlas heeft een grijze kartonnen band met een zwarte linnen rug; de afmetingen zijn  52 × 41 cm (H × B).  Op de voorkant staat de korte titel "Illustrirter Handatlas", en verder de plaats en naam van de uitgever.

Inhoud

De atlas heeft een 'Franse titel', titelpagina, voorwoord en inhoudsopgave van ieder een bladzijde, en 22 kaartbladen met bij elk daarvan twee of meer bladzijden verklarende tekst (in totaal 74 tekstpagina's). In dit exemplaar zit ook nog het originele prospectus.

Elk kaartblad bevat in het midden een kaart en langs de randen, op ruim 70% van de oppervlakte, illustraties bij de kaart van onder andere flora en fauna, bevolking, landschap en stedelijke monumenten. In het voorwoord wordt een verantwoording gegeven voor deze keuze.

De atlas begint met 2 wereldkaarten. Daarna komen 7 kaarten van de werelddelen en 13 kaarten van Europese landen. Het aantal kaarten is klein, dus er zijn geen deelkaarten van werelddelen of landen, ook niet van Duitsland. De kaarten hebben, ook door de relatief geringe kaartoppervlakte, een kleine schaal.

De kaarten zijn vervaardigd in staalgravure. Bij het kaartgedeelte zijn lithografische drukplaten gebruikt voor water (blauw) en laagland (groen). De staatsgrenzen zijn met de hand rood of bruin gekleurd. De twee wereldkaarten zijn staatkundig en thematisch ingekleurd. Bovenaan de kaarten staat links de tekst "Illustrirter Handatlas", in het midden de naam van het blad en rechts het bladnummer. Onderaan staat links "F.A. Brockhaus' Geogr.-artist. Anstalt." en rechts "Verlag von F.A. Brockhaus in Leipzig."Leeder, Illustrirter Handatlas (1863)© M. Witkam, 2014

valid HTML    valid CSS