Brockhaus, Bilder-Atlas, Ikonographische Encyclopädie, 2e druk, deel 8 (ca. 1878)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Bilder-Atlas, Ikonographische Encyclopädie der Wissenschaften und Künste, deel 8 (geografie)
Uitgever: F.A. Brockhaus, Leipzig
Jaar: ca. 1878 (2e druk)

Titelpagina: Bilder-Atlas.
Ikonographische Encyclopädie der Wissenschaften und Künste.
Ein Ergänzungswerk zu jedem Conversations-Lexikon.
Zweite vollständig umgearbeitete Auflage.
Bearbeitet von Carl Gustav von Berneck, Ferdinand Bischoff, Karl Bruhns, Moriz Carriere, Bernhard von Cotta, August Essenwein, August von Eye, Wilhelm Fränkel, Georg Gerland, Wilhelm Hamm, Ernst Hartig, Rudolf Heyn, Henry Lange, Johann Müller, Bernhard Hermann Obst, Otto Prölß, Friedrich Schoedler, Joseph Schott, Reinhard Schwamkrug, Alfred Stelzner, Otto Ule, Karl Vogt, Heinrich Adolf Weiske, Theodor Weiß, Reinhold Werner, Moritz Willkomm.
Fünfhundert Tafeln in Stahlstich, Holzschnitt und Lithographie.
In acht Bänden.  Achter Band.  Geographie.
Leipzig: F.A. Brockhaus.
Vertaling:
Atlas van illustraties.
Encyclopedie in beelden van wetenschappen en kunsten.
Een aanvulling op elke encyclopedie.
Tweede, geheel herziene, druk.
Bewerkt door ...
Vijfhonderd bladen in staalgravure, houtsnede en lithografie.
In acht delen.  Deel 8.  Geografie.
Leipzig, F.A. Brockhaus.

Band

Deze uitgave van de atlas heeft een band van roodbruin 'calico' (gedrukt katoen) met afmetingen  35,3 × 28 cm (H × B).  Op de voorkant staan in het midden de titel 'Bilder-Atlas', het nummer 8 en de naam van het deel 'Geographie' in vergulde gepreegde letters binnen een gepreegd decoratief kader. De titel is oblong ('dwars') gezet, net als de titelpagina en de inhoudsopgave. Op de achterkant is hetzelfde kader aangebracht met in het midden een ormanent. Op de rug staat de tekst 'Bilder-Atlas * VIII *'

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina met de namen van alle redacteuren van de volledige Bilder-Atlas, en een inhoudsopgave. Beide zijn oblong afgedrukt. Daarna komen 28 kaarten, ieder op twee bladzijden. Elke kaart heeft het nummer van twee bladzijden, dus 1.2, 3.4 tot en met 55.56.

De atlas begint met 2 wereldkaarten. Daarna zijn er 16 kaarten van de Europese landen, waarvan 8 voor Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Zwitserland. Tenslotte zijn er 3 kaarten van Azië, 3 van Noord- en Midden-Amerika, 2 van Zuid-Amerika, 1 van Australië en 1 van Afrika. Zie ook de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De kaarten zijn gedrukt in kleurenlithografie. De kleuren geven de staatkundige indeling aan, soms in randkleur, soms in vlakkleur. De bergen zijn getekend in zwarte arcering – bruin op de kaart van Zwitserland. Zeeën en meren hebben een grijsblauwe vlakkleur. Bovenaan de kaarten staan de naam van de kaart en de nummers van de bladzijden of 'Tafel'. Onderaan staat de tekst "Druck und Verlag von F.A. Brockhaus in Leipzig" en de naam van de cartograaf H(enry) Lange.Brockhaus, Bilder-Atlas, Ikonographische Encyclopädie, 2nd edition, volume 8 (ca. 1878)

Titel: Bilder-Atlas, Ikonographische Encyclopädie der Wissenschaften und Künste, deel 8 (geografie)
Uitgever: F.A. Brockhaus, Leipzig
Jaar: ca. 1878 (2e druk)© M. Witkam, 2014

valid HTML    valid CSS